Häxor och magi på Blåkulla

Text uppdaterad: 2020-06-22

 

Otaliga är historierna kring denna plats, och ön benämns i citat och skrifter längre tillbaka än 1500-talet. Här förtäljdes historier om att ön var trollens bosättning, det sades att grottor såväl till havs som på land var deras hem. Så småningom förändrades berättelserna till att handla om trollpackor och häxor som for till ön för att utföra ritualer och trollkonster. Hit, till ön Blåkulla, sades de flyga på Skärtorsdagen för att möta Satan.

Blå Jungfrun? undvika oturen
Namnet Blå Jungfrun har uppkommit som en motsats till gamla namn, då dessa anses tabubelagt att nämna. Talade man om dessa platser kunde detta medföra otur på färden med storm och oväder. Istället gavs ön ett namn som skulle tala om skönhet och oskuldsfullhet.

Kontrastrik natur och magiska stenar
Trots att ön är ganska liten finns här stora variationer i natur mellan öns södra del med sin nästan ogenomträngliga skog och norra delens hällmarker. Här finns en natur rik på lavar och fåglar stannar gärna till här för att pausa.

För de som gillar mystik finns här en ökänd stenlabyrint på en av stenhällarna, där stenarna sägs bära en förbannelse. De som tar stenar från ön sägs drabbas av olycka och flera stenar kommer på posten varje år av olyckliga turister som vill vända på oturen.

Är detta sant eller bara en myt? Vågar du ta reda på det eller är det bättre att låta bli?

Dela med vänner:
Annons