Museum för hela familjen

Text uppdaterad: 2020-06-22

Här finns det traktorer, plus mängder av redskap av olika slag. Det är många som skänker föremål till museet och många av dem har en lokal historia.

Ett exempel är en gammal äggkläckningsmaskin från slutet av 1920-talet, tillverkad i trä, och som har hört hemma i Kolstad utanför Borgholm. För att äggen ska kläckas krävs en viss värme och den kommer från en fotogenlampa på utsidan som leder in värmen genom en slinga av kopparrör.

Det finns även en avdelning med gamla radio- och TV-apparater, bland annat en kristallmottagare. Och av ”TV-Göran” i Borgholm har vi fått hans egenhändigt byggda TV från slutet av 1950-talet.

Vi ropade in en stickmaskin, som tillhört en dam i Löt på en auktion.
– När auktionspubliken fick kläm på att vi ville köpa in den till museet så slutade budgivningen. Till maskinen följde det också med en kofta som damen stickat.

Innanför entrén står en röd Essopump i fint skick som tidigare stått hos Georg Johansson i Wij, Källa, intill står en fullt fungerande redigeringsmaskin för 16 millimetersfilm och på en hylla en samling med välputsade blåslampor, en svensk uppfinning som patenterades av mångsysslaren C R Nyberg på Lidingö 1881.

En avdelning med mopeder och motorcyklar kompletterar samlingarna, liksom en hyllrad med äldre motorsågar.
Det finns också en ”prylbod” med äldre beruksföremål och husgeråd samt en fotoutställning med gamla traktorer.

Störlinge Lantbruks- och Motormuseum bjuder alltså på åtskilliga nostalgiska upplevelser, men är naturligtvis spännande för alla åldrar.

Dela med vänner:
Annons