Ölands unika natur lockar

Text uppdaterad: 2020-06-23

 

Hela Öland är välkänt som ett eldorado för fågelskådare och det finns popuära fågellokaler runt om hela ön. Den allra mest kända är Ölands södra udde där det vår och höst samlas tusentals fågelskådare för att följa fåglarnas flytting. Här ligger också Ottenby fågelstation där det pågår forskning och ringmärkning.

Öland är när det gäller fåglar också välkänt för chansen att få se sällsyntheter. Det finns ingen annan plats i Sverige varifrån det rapporterats så många rariteter som just Ottenby. Bara namnet hos vissa arter räcker för att locka och ge associationer: kragtrapp, långtåsnäppa, sibirisk piplärka, alpjärnsparv, vitstrupig näktergal, provencesångare och rosenstare.

Vid Eckelsudde finns möjlighet att se säl för här finns en koloni på 50-60 knubbsälar och enstaka gråsälar. Det är också en väldigt bra fågellokal där det finns gott om vadarfåglar.

Halltorps hage på mellersta Öland är den enda platsen i Sverige där den större ekbocken finns. Det är en av de största skalbaggarna i vår fauna med sin 5 cm långa kropp, exklusive antenner.

Dela med vänner:
Annons